Bilinen görüşe göre Türk bayrağı rengini şehitlerimizin kanından, ilhamını da kan gölüne yansıyan ay ve yıldızdan almıştır. Bu bilgi duygusaldır ve nispeten doğrudur ancak tarihsel gelişimini veya kökenini açıklamaya muktedir değildir. Türk bayrağı, ay ve yıldız sembollerinden meydana gelmiştir. Türk bayrağının kökeni de esasında oldukça derinlere dayanır.
Ay-yıldız, Türk kültürüne ve bayrağına, Osmanlı'da veya Cumhuriyet tarihinde girmemiştir. Osmanlılar döneminde bu sembollerin kullanılması onusunda ihtilaflı fikirler ve farklı araştırmalar mevcuttu. Ay-yıldız sembolünün özellikle İstanbul'un fethedilmesinden sonra kullanıldığını öne süren araştırmacılar bu konuda iki karşıt gruba ayrılmıştı. Bir taraf bu sembollerin Bizans mirası olduğunu savunurken, diğer taraf, bu sembollerin binlerce yıldır Türk kültüründe kullanıldığı ve dolayısıyla Türk kültürel mirası olduğunu savunmuş. Son dönemde keşfedilen bazı göktürk paralarında ay-yıldız motiflerini, Hun dönemi paralarının bazılarında ise Güneş-Ay sembollerini görmek mümkün. Türkler, ay-yıldız sembolünü eski zamanlardan beri kullanagelmekteler. Fakat ay-yıldız sembolünden çok daha önce ve sürekli bir biçimde kullanılmış bir simge daha bulunmakta: Kün-Ay. Yani, Güneş-Ay.
Demem o ki, Türkler ay-yıldız sembolünü kullanmadan çok daha Kün-Ay sembolünü kullanmıştır. Kün-Ay sembolü güneş ve hilal halindeki Ay'dan oluşur. Çoğu zaman güneş sembolünün ortasında bir nokta veya daire bulunur. Bu ayrıntı çok önemlidir. Çünkü bu nokta veya daire, aydınlığın karanlığa galip gelişini, güneşin aydınlatma gücünün karanlığa baskın geldiğini gösterir.